Stein, ca. 1500 - nu

De Bierpul, net als het wijnglas een onmiskenbare vorm wat direct een warm gevoel van gezelligheid aanspreekt. Internationaal bekend als Beer Stein, Stein, een praktische afkorting van Steinzeug Krug, bij het voluit spreken klink je al aangeschoten, en oorspronkelijk genoemd naarhet aardewerk(Stein) waar de pullen van gemaakt werden. De laatmiddeleeuwse, poreuse drinkbeker brak niet alleen snel, hij was ook slecht te reinigen, terwijl bier weleer een gezonder alternatief was voor water, zowel voor kind als volwassene. Mogelijk hèt antidepressivum van de middeleeuwen.

Steins worden later ook gemaakt van het niet-poreuse tin, zilver, porselein, Faience, glas en vanzelfsprekend kristal. Alleen al wat hygiene betreft een grote vooruitgang, zekerin tijden van ziekten en plagen. In dit licht, om te voorkomen dat ongedierte in het bier verdrinkt, worden ook de deksels geintroduceerd en later in Duitsland zelfs verplicht. Een purist zal er dan ook op staan dat de Steinzeug Krug een Bierpulis mèteen deksel. Veelal tinnen of, enkele treden hoger op de maatschappelijke ladder, zilveren.

Door innoveringen in productie kan de Bierpul zijn opmars beginnen, de eenvoudige vorm kan met behulp van mallen op grotere schaal worden geproduceerd, bovendien laat porselein of glas zich ook makkelijk versieren. Rijkelijk opgetuigd [link foto1] maakt ook de Bierpul, naast het wijnglas, de high society van de Gouden Eeuw het hof. [link naar schilderij?].

Over tijd heeft deze gangmaker bewezen zich gemakkelijk door alle kringen heen te bewegen en geen feest over te slaan. Ook vandaag kan de klassieke Bierpul, opgesierd, het middelpunt van het feest worden. Een levensechte gravure van een foto van een geliefde, een prachtige inscriptie om een mijlpaal te vieren, met de Tsjechische glasbewerking technieken wordt de pul uw unieke kunststuk.

Stoer, robuust, altijd aanwezig, de bezielende gangmaker.
Stein, welverdiend, ein Prosit!