25 jaar

kristalhelder

ksb-crystal is al 25 jaar gevestigd in de Bohemen, Novy Bor (Czechia). In Crystal Valley, het hart van de Bohemian Crystal industrie, sedert de 17e eeuw internationaal gerenommeerd om het hoogwaardige kristal, 100% Bohemian crystal.

Meer

glasateliers

Ambachtelijk kristal

Ontstaan uit een ‘passie voor glas’ zijn wij gespecialiseerd in uniek, ambachtelijk kristal glas. Via ons zorgvuldig opgebouwd netwerk van kleine glasateliers, onderdeel van de lange, rijke geschiedenis van kristal in Bohemia, bieden wij handvervaardigde kristallen glazen en karaffen aan. In helder, schitterend kristal of met scherpgeslepen gravures naar uw creatieve wensen.

Meer

B.C.

Ontstaan glas

“Call me obtuse, but you could stand me on a beach till the end of time and never would it occur to me to try to make it into windows.”

– Bill Bryson, Notes From A Small Island

13e eeuw

Ontstaan Bohemian Crystal

Diep in het bosrijke Noord-Bohemen, ontwikkelt zich sinds de 13e eeuw het internationaal vermaarde Bohemian Crystal.

De eerste industriële productie van glas in de Bohemen regio gaat terug tot het begin van de 13e en 14e eeuw, wanneer de eerste
glasfabrieken worden opgericht.

Een overvloed leverende natuur wordt door menselijke innovatie en ambacht omgezet in hoogwaardig kristal.

14e eeuw

BOSGLAS/ WALDGLAS

Bosglas/ Waldglas wordt op grote schaal in Waldglashütten geproduceerd voor de lokale markt. De typerende kleur groen, als weerspiegeling van de natuur, ontleent het van de lokaal gebruikte grondstoffen.


15e eeuw

BOHEEMSE STIJL

Vanuit de lokale markt verovert het bosglas/ Waldglas de Europese markten. Van de Maigelein, Berkemeyer, Koolstronkbeker tot uiteindelijk de befaamde Roemer.

De Boheemse stijl is geboren.

16e eeuw

RENAISSANCE

Met het sterkere en bewerkbare bosglas/ Waldglas innoveren de graveertechnieken zich razendsnel en op uitnodiging van keizer Rudolf II vestigt Casper Lehman zich in 1588 aan het hof in Praag. Zijn geavanceerde graveertechnieken en persoonlijke stijl leggen de basis voor de modere glasbewerking.

Bohemian Crystal begint de opmars naar de hoogste adelijke kringen in Europa.

 In de renaissance wordt dit unieke glas voor het eerst Bohemian Crystal genoemd.

17e eeuw

GOUDEN EEUW

De Vereenigde Oost-Indische Compagnie (1602 - 1800) wordt opgericht.

De betoverende groene glans van het Boheemse kristal valt ook op het oog van de Hollandse meesters. Als statussymbool prijken historische glazen op veel pronkstillevens, de selfies van een weelderig leven in de vermaarde Gouden Eeuw.18e eeuw

GEGRAVEERD GLAS

Hollandse Waterschappen verplichten aankomende bestuursleden een gegraveerd glas te schenken aan de glascollectie van het Waterschap. Bij scherven werd ook wel weer verwacht dat men het glas vervangt.


19e eeuw

VAKSCHOOL

De Vyšší odborná škola sklářská a Střední škola Nový Bor - Hogere Vakschool voor de Glasindustrie Nový Bor (1870 - nu) wordt opgericht en trekt tot de dag van vandaag glasmeesters van uit de gehele wereld aan.


1997

KSB-CRYSTAL IN NOVY BOR

Een passie voor glas leidde onze founder Klaas Smit (1960 - 2021) naar Novy Bor, van waar hij 25 jaar lang de kleine familieateliers in de Bohemen afliep op zoek naar exclusief kristal van de hoogste kwaliteit.

2007

VESTIGING IN CZECHIA

KSB-CRYSTAL opent een vestiging in de Bohemen, het hart van Europa, waardoor een continue kwaliteitscontrole gewaarborgd is.

Door de rechtstreekse contacten met
glasblazers en ontwerpers, is het mogelijk om eigen kristal producten te produceren, ook voor designers en ateliers.2022

KSB-CRYSTAL SCHITTERT

ksb-crystal.com wordt opgepoetst en schittert nu bijna net als het unieke aanbod hoogwaardig 100% Bohemian Crystal.

Wij danken u voor uw bezoek en staan u graag persoonlijk te woord om kennis te maken en u te laten informeren over de mogelijkheden.