Hoe het begon

Een passie voor glas leidde Klaas Smit (1960 - 2021) in de jaren negentig van de vorige eeuw naar het nieuwgevormde Tsjechië. Hij trof een land in opbouw aan, een land dat een juk afwerpt en onzeker in een toekomst begint te geloven.

Crystal Valley

In het prachtige Bohemen, in een streek ook wel Crystal Valley genoemd, ontsteken kleine familieateliers langzaamaan weer hun glasovens en een nieuwe generatie glasblazers dient zich aan. Van hen leert Klaas dat, verborgen van de communistische staat, binnen familiekringen de geheimen van het glasblazen van generatie op generatie zijn doorgegeven.

ksb-crystal

In 1998 richt Klaas ksb-crystal op om vanuit zijn beginnend netwerk uniek kristalglas te leveren aan
particulieren, bedrijven, musea en landgoedwinkels. Gespecialiseerd in ambachtelijk 100%
Bohemian Crystal
, mondgeblazen en handmatig (rad)gegraveerd of geslepen.


In 2007 opent ksb-crystal ook een vestiging in Tsjechië om continue kwaliteitscontrole te waarborgen en de contacten met glasblazers en -ontwerpers te verdiepen. Zodoende kunnen wij ook eigen kristalglas laten produceren, evenzo voor designers en ateliers wereldwijd.

We gaan door

In 2021 kwam treurig een eind aan de reis van Klaas. Zijn vrienden en zakenpartners Joris & Suzanne realiseerden zich na een periode van reflectie dat zij dit boek niet konden sluiten. Al vrij vlot besloten zij om de handen ineen te slaan met een bevriend Nederlands-Tsjechisch stel Garrick & Regina en met de verkoop van dit bijzondere kristalglas door te gaan!

De Ambachten

in een tijd van corporate clones
waar tijdloos en kwaliteit

in de haast vergeten worden
waar niet meer wordt stil gestaan

bij die momenten in het leven
passen wij even op de plaats
en eren de ambachten

Ambassadeurs der Ambachten

Als zelfbenoemde Ambassadeurs der Ambachten vervolgen wij deze historische reis graag met u en de glasateliers en -meesters waarmee wij samenwerken. Vakmensen die in dienst van hun ambacht, voorstaan op traditie, kwaliteit en innovatie om de internationale status van het 100% Boheems Kristal eer aan te doen.
Hartelijk dank voor uw bezoek, wij staan u graag te woord.